zondag 26 oktober 2008

Zinéma Zimbra

Bij deze: een eerste filmprogrammaatje waarin verscheidene werken (oud of recent, lang of kort, animatie, ...) aan bod zullen komen.

Music for One Apartment and Six Drummers (Ola Simonsson & Johannes Stjärne Nilsson, 2001)

Geestige kortfilm over zes percussionisten die een appartement binnendringen en ... muziek maken met alle potten, pannen, stoelen, deuren en schoonmaakgerei die ze kunnen vinden!

Bekijk integraal op youtube:


Evidence (Godfrey Reggio, 1995)

Onthutsende en intrigerende kortfilm die eerder geldt als statement (waarover verklappen we niet) dan als verhaal of plot. Van de man die eerder zorgde voor Koyaanisqatsi ...

Bekijk integraal op youtube:


Chelovek s kino-apparatom (Man With A Movie Camera; Dziga Vertov, 1929)

Op Zimbra is er ook plaats voor films uit de oude doos. Deze befaamde prent van Vertov is een echte mijlpaal in de (documentaire) filmgeschiedenis, alsook een eeuwig voorbeeld van/voor de experimentele cinema. Als een echte pionier in zijn vak, neemt Vertov de camera op de schouder en schiet hij ontelbaar materiaal van het bruisende leven in de stad, om dan uiteindelijk op ongeziene wijze (zoals alleen de Russen dat konden) de hele boel tot een denderend geheel te monteren.

Bekijk een stukje (en huur/koop/leen/steel de volledige film!)


Hunger (Steve McQueen, 2008)

Ook besteedt Zimbra wat tijd aan nieuwe films, te zien op het betere scherm in uw buurt. Deze keer lichten we Hunger uit, een harde - doch objectieve - prent over de hongerstaking van Ierse politieke gevangenen tijdens 'the Troubles'. Steve McQueen (neen, niet dé ...) regisseert met verve de onmenselijke situatie in de gevangenis en toont het conflict langs beide kanten. De koude realiteit wordt niet geschuwd. Een trage, rauwe film die beklijvend werkt.

Bekijk de trailer:

1 opmerking:

Marc Lybaert zei

Mooie verzameling. Heb even te weinig tijd om er dieper op in te gaan maar dat wordt weldra gecompenseerd

Jullie hebben mijn interesse aangewakkerd.

Gezien internet/dokeos en rits niet altijd samengaan is het nog even wachten op de presentatieppt's