woensdag 19 november 2008

Meer Zinéma Zimbra

Ziehier nog een voorbeeld van waaruit een aflevering van Zinéma Zimbra zou kunnen bestaan! Nog steeds ingenieuze kortfilms, interessante docu's, vergeten klassiekers en boeiende nieuwigheden!

Een Griekse Tragedie (Nicole van Goethem, 1985)

Een klassieker uit de oude, Belgische doos! Een Griekse Tragedie blijft tot op heden de énige Belgische film die ooit een oscar won (hier voor 'beste korte animatie'). Het filmpje zou een aanklacht moeten zijn tegen milieuvervuiling en de aantasting van het werelderfgoed. Bekijk en oordeel zelf of het zijn Oscar waard was!



George Lucas in Love (Joe Nussbaum, 1999)
In deze humoristische kortfilm wordt het (fictieve) ontstaan van de Star Wars-filmreeks verteld, op dezelfde wijze als Shakespeare in Love. Dit erg geestig filmpje dat een jonge Lucas portretteert in volle crisis op de filmschool, werd gemaakt door Joe Nussbaum - die ondertussen al enkele minder benoemingswaardige tienerfilms op zijn palmares heeft staan - en was 'in den tijd' een heuse hit op het internet!



Atarnajuat (Zacharias Kunuck, 2001)
Sterk stukje wereldcinema die het verhaal vertelt van een Inuit-gemeenschap (eskimo's uit het hoge noorden van Canada) en hun mythes omtrent het Goede en het Kwade (en de twist tussen twee broers daar tussenin). De film dompelt je helemaal onder in sfeer en cultuur. Het bekijken waard.

Bekijk een scene uit de film:


Man on Wire (James Marsh, 2008)

Deze stilistische docu vertelt het relaas van Phillippe Petit, de man die de 'artistieke misdaad van de eeuw' pleegde: koorddansen over het WTC. De film is tegelijk spannend (door de vele stukken uit de gebeurtenis die sterk gere-ensceneerd zijn), intrigerend maar ook inspirerend. Beelden waarin Petit te zien is die over een koord wandelt tussen de twee torens (of de Notre-Dame kathedraal ...) zijn adembenemend. Een prent die ont-haast en doet mijmeren over de vederlichtheid van ons bestaan.

Binnenkort in de bioscoop, bekijk de trailer:

Geen opmerkingen: